Maak altijd duidelijke afspraken met het bruidspaar!

Wanneer je geen duidelijk afspraken maakt dan kun je aan beide kanten van het geheel een heel onaangename situatie creëren.
Duidelijke afspraken met met bruidspaar voorkomt frustratie

Door schade en schande wijs geworden wil ik graag mijn ervaring delen met hen die misschien ook nog wel eens denken dat ze duidelijke afspraken met het bruidspaar te hebben gemaakt.


Opdracht trouwen

Het was een simpele opdracht, een reportage van het bruidspaar gedurende de dag. Er werd mij gevraagd, ondanks dat daarover niets was afgesproken, of ik bij de bruid thuis nog een paar foto's wilde maken als de bruidegom aankwam. Van extra geld daarvoor wilde ik niets weten, het was maar een kleine omweg. Zo gezegd, zo gedaan en ik haastte mij daarna snel naar de trouwlocatie om de aankomst ook op de gevoelige plaat te leggen. 
Bij aankomst bleek dat ik een wondje aan mijn vinger had en er per ongeluk, bij hen thuis, bloed op zowel de kleding van de bruidegom als de bruid had achtergelaten (hoeveel is mij niet duidelijk) maar dat ze het gelukkig wel hadden weten te verwijderen. Ik vond dit (zacht uitgedrukt) echt verschrikkelijk. Ik wist niet dat ik een wond had en hoe dit is gebeurd, maar dat is ook niet ter zake doende.

 

Na afloop zouden alle gasten met het bruidspaar gaan eten en ik naar huis maar het leek mij handiger om mee te gaan naar het eten maar ben nog wel even snel naar huis gegaan om mijn hond uit te laten en was binnen 5 minuten na aankomst bruidspaar bij eetgelegenheid alweer present. 

 

Ik werd aan een aparte tafel gezet naast de gasten en heb, als dank voor de flexibiliteit van het mee-eten dan ook aardig wat foto's geschoten van de gasten tijdens het diner. 
Aansluitend zou er een Antilliaanse drumband komen die het paar naar het strand zou begeleiden. De band kwam maar de regen ook, het kwam met bakken uit de lucht.  Nu heb ik een kofferbak vol met paraplu's die ik meestal gebruik bij de fotoshoots in de vorm van een hart, maar ook nog wat gewone. Aangezien de band absoluut niet in de regen wilden spelen (vanwege hun instrumenten) boden mijn paraplu's de oplossing. 

Onder begeleiding van het drummen liep het bruidspaar naar de strandgelegenheid waar de gasten hen stonden op te wachten. Het was een leuke avond, veel uitgelaten gasten, sketches, optredens en voordrachten. Ik heb behoorlijk wat foto's geschoten van het geheel.


Bewerking

Na deze dag is het natuurlijk aan de fotograaf om een mooie selectie te maken van dat wat er gefotografeerd is en daarna gaat (althans bij mij) iedere foto nog door de bewerking heen voor de finishing touch. Dat dit niet binnen een dag of twee kan is duidelijk, ik besteed zorg aan de foto's omdat deze belangrijk zijn voor het bruidspaar. Na ongeveer een kleine week krijg ik een mail van de bruid om te vragen wanneer ik de foto's zou aanleveren. Ik heb haar een excuus gestuurd dat ik niet duidelijk was geweest maar aan het einde van de week er op zouden ze zeker klaar zijn.


Verwijt

Blijkbaar had de bruid mijn mail nimmer ontvangen want nog enkele dagen later kreeg ik een mail waar de honden letterlijk geen brood van lusten. Er werden verwijten gemaakt dat ik niet had gereageerd op de mail van de bruid, bloed had gestrooid op hun kleding en ze mij immers ook nog de tijd hadden gegeven om mijn hond uit te laten. Dat het zolang duurde (een fotograaf weet hoeveel tijd foto's in beslag nemen en dan ben ik waarschijnlijk nog behoorlijk snel), ze hadden immers geen trouwfoto's laten maken maar alleen een overzicht van de dag of was het omdat ze een goedkoop pakket hadden afgenomen?

 

Ik begreep niet waar dit vandaan kwam? Ik had de bruid toch een antwoord gestuurd?
Ik heb uitgelegd dat ik aan alle foto's zorg besteed ongeacht wat men er voor betaalt, dat ik zelfs extra dingen heb gedaan en dat ik niet expres bloed heb rondgestrooid. 

 

Lering
Om een lang verhaal kort te maken (dat kan bijna niet mee) ik heb de foto's keuring gestuurd in een online foto album en op USB. Ik heb nimmer  van hen gehoord, geen reactie op mijn verhaal dat ik mij van geen kwaad bewust was als op de foto's. 
Ik vind dit jammer en kan eerlijk zeggen dat het mij best heeft gekwetst maar heb er ook uit geleerd dat ik in ieder geval een volgende keer duidelijk moet zijn. Ik kreeg bij deze mensen niet eens een kans om in gesprek te gaan.

 

Reden dat ik dit opschrijf?
Als waarschuwing en ik  ben eigenlijk ook heel benieuwd of er meer trouwfotografen zijn die iets soortgelijks hebben meegemaakt en het misschien willen delen?

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0